ØJENLÅGSKIRURGI

Optimer dit syn med øjenlågskirurgi

Løft af tunge øjenlåg

Tunge øjenlåg (Blepharochalasis)/overhæng af hud på øvre øjenlåg plager både kvinder og mænd typisk efter 30-års alderen.

Flere besværes af trætheds fornemmelse, manglende udsyn/sidesyn og af ikke at kunne bruge make-up, som de ønsker. Ved en øvre øjenlågsoperation (sk. Blepharoplastik) fjernes den overhængende hud og derved ophæves fornemmelsen af ‘tunge’ øjenlåg og træthedsfornemmelse samt det evt. manglede udsyn/sidesyn.

Øvre øjenlågskirurgi

Øvre øjenlågskirurgi kan forfriske hævede, hængende eller trætte øjne ved at fjerne overskydende hud og evt. fedt fra det retro orbitale fedtdepot, som hos nogle er årsagen til de hævede trætte øjne. Operationen sigter mod at genskabe et frisk, åbent og        ungdommeligt udseende. Hvis man har meget overskydende hud, vil operationen mindske træthed og forbedre synsfeltet ved at løfte de hængende øjenlåg ud fra synsfeltet.

Øjenlågene er blandt de mest sarte strukturer i ansigtet, der består af fine lag blødt væv og er den tyndeste hud i menneskekroppen. Øjenlågshuden er mindre end 1 mm tyk med sparsomt underliggende subkutant fedt, hvilket disponerer for den karakteristiske hudslaphed og fine rynker, der vises med alderen.

Kirurgi i nedre øjenlåg

Nedre øjenlåg kan lide tab af muskulær fasthed eller fedtophobning over tid, hvilket kan forårsage udposning under øjnene og dermed dannelse af øjenposer. Kirurgiske indgreb kendt som nedre blefaroplastik hjælper med at genopfriske de nedre øjenlåg ved at fjerne overskydende hud, og ved behov at flytte eller helt fjerne overskydende fedt. Resultaterne er blødgjorte rynker, opstrammet hud og forbedret øjenlågsfunktion.

Der er en bred vifte af mulige procedurer, der udføres under lokalbedøvelse, sedation eller generel anæstesi. Snit placeres enten under vippelinjen, hvilket giver et hurtigt falmende ar eller inde i øjenlåget (transkonjunktiv kirurgi), hvilket resulterer i øjeblikkelig usynlighed.

Øvre Ansigt

Som led i vores naturlige aldringsproces bliver huden mindre elastisk, vi mister volumen og ser mindre friske ud.  Den øvre del af vores ansigt begynder at flytte sig længere ned. Det er ofte ikke indlysende at bestemme, hvad der er ’problemet’- om det er overskydende hud på øvre øjenlåg eller at øjenbrynene er vandret ned ad og sidder ’for lavt’ i forhold til orbitakanten, eller en helt tredje mulighed.

Vi ser ofte forandringer som rynker, eller dybere linjer i den centrale del af panden. Denne irritation synes på samme måde at udtrykke et træt og et bekymret udseende.

Det samme gør sig gældende ved hængende hud, der reducerer størrelsen på øjnene, tunge øjenbryn, der påvirker deres udseende, eller en decideret fysisk svækkelse af det øvre øjenlågs funktion.

Hvis man kan identificere det rigtige problem, kan det behandles med det rigtige indgreb. Enten øjenbrynsløft, fjernelse af overskydende hud på øvre eller nedre øjenlåg (blepharoplastik), pandeløft eller en kombination af flere.

En naturlig del af vores aldringsproces i ansigtet er den gradvise aldersrelaterede hældning (ptose) af blødt væv i panden. Dette kan reduceres ved et pandeløft.

Pandeløftet kan på samme vis være med til at justere en medfødt lav og tung pande, ligesom det kan korrigere asymmetri i panden.

Optimer dit udsyn

Panden, øjenbryn og øjnene er områder hvor blide justeringer kan føre til store forbedringer og gendanne øjenbrynenes ungdommelige udtryk. Justeringer af pande og øjenbryn bliver tilpasset til den individuelle patients træk og udtryk.

Justering af huden og modulering af muskelfunktionen, der er ansvarlig for linjer og folder køn udføres ved løft af panden eller omplacering af nedstammende væv.

Vi stræber efter at gendanne en delikat opadgående kurve på panden for et mere æstetisk udtryk. Det overordnede mål er at placere den ydre del (slutpunkt) på panden lidt højere end den indre del (startpunktet), med en blid bue imellem.

Vores behandlingsmuligheder til ændring af øjenbryn og pande falder ind under 5 kategorier:

  1. Temporær øjenbrynsløft med botulinumtoksin

Ved Botulinumtoksininjektioner i pandemusklerne vil det afspænde musklerne i panden, hvilke er ansvarlige for dannelse af rynker / linjer i panden. Disse muskelafslappende injektioner omkring den ydre del af orbicularis oculi musklen vil resultere i en let kompenserende forhøjning af øjenbrynslinjen på ca. 3-4 mm. Mange patienter finder disse milde og midlertidige forbedringer tilfredsstillende.

  1. Øjenbrynsløft fra øverste øjenlåg (transpalpebralt)

For patienter, der også skal have øvre øjenlågskirurgi, er det muligt at foretage mindre justeringer af øjenbrynsplaceringen som en supplerende procedure.

  1. Transkutan øjenbrynsløft

Fjernelse af huden over øjenbrynet er effektiv til at give et løft, og kan gøres meget diskret, men efterlader et tyndt ar på overgangen mellem øjebryn og pande. Arret bliver hurtigt mindre synligt og forsvinder med tiden, mens den friske, løftede form på øjenbrynet bevares.

  1. Åbn koronal øjenbrynsløft

Coronal øjenbrynsløft er den traditionelle metode til løft af pande og  øjenbryn gennem en ‘åben tilgang’. Det adresserer øjenbrynene gennem et snit ved grænsen til hårgrænsen, hvilket giver mulighed for præcis omplacering af blødt væv. Da denne procedure resulterer i et diskret, men synligt ar, er det stort set blevet erstattet af det endoskopiske øjenbrynsløft.

Flere besværes af trætheds fornemmelse, manglende udsyn/sidesyn og af ikke at kunne bruge make-up, som de ønsker.

Ved en øvre øjenlågsoperation fjernes den overhængende hud og derved ophæves fornemmelsen af ‘tunge’ øjenlåg og træthedsfornemmelse samt det evt. manglede udsyn/sidesyn.